tisdag 29 december 2015

Panelen färdig

Idag spikade jag dit sista biten panel på utbygget. Nästa steg blir knutar, bröstpanel och lockläkt.





Och så fick vi in dörren för några veckor sedan. En Hälsingedörren HD 04 blev det.


Isolering i Utbygget

Lagom innan kylan blev för bitande kall, så hade jag petat i isolering i utbygget. Först 145mm i väggarna. Då fick jag göra urtag ur isoleringen där mellantaket kommer. Och sen fyllde jag på mellantaket med 195mm. Korkat nog så finns det inte färdiga skivor för cc 30cm, så där fick jag dela varje skiva, och ta bort några centimeter i mitten.






Några paket fattades i slutet till väggarna, men som tur var så hade Stefan några för mycket, som han ville sälja.


Sen kom Kenneth med en elpatron han hittat till golvvärmen. 12 kilowatt var den visst på, men man måste ju inte köra för fullt.


måndag 28 december 2015

Fönster till Utbygget

Några fönster har vi tänkt ha på utbygget. På baksidan, mot skogen, ska vi ha två st 80x130. Dom ska vara bredvid varandra, öppnade åt varsitt håll, så de blir som ett fönster. Mellan dessa går stolpen som bär nockbalken, så därför behöver det vara två. Dessutom ska vi ha ett litet 40x130 bredvid dörren.

Vi bästellde riktiga träfönster, 2+1 från RM Snickerier i Vimmerby. Bara grundmålade, för Fia vill måla dom själv.
Den 9:e december hämtade Mats upp dom i Vimmerby, när han råkade ha vägarna förbi med lastbil.


Vi hängde upp fönstrena i på reglar i utbygget, så dom kan målas på alla sidor. Sen har Fia hållt på ett tag och målat dom med linoljefärg. Insidan blir en ljusgrå nyans, vit med 15% grön umbra iblandat. Utsidan blir vit; NCS-0500-N.






Taket

Det har varit väldigt dåligt med bilder på takläggning här ser jag. Senaste bilderna jag la ut var under den varma sommarveckan, när vi avslutade med takpappen och ett fåtal hängsleläkter. Idag är det mellandagar, snö och minusgrader. och tro det eller ej, men vi har takpannor på i stort sett hela taket.

I början på september återupptog jag jobbet med läktningen. Först återstoden av hängsleläkterna. Det var ganska enkelt, cc 60cm. På utbygget innebär det varannan läkt ligger på en takstol, varannan emellan. På gamla delen får man ha lite bättre fantasi, där är avståndet mellan takstolarna mer varierat.

Sedan sätter man en 2x2" allra längst ner. Från mäter man från den och upp, på båda sidor, och drar streck där varje bärläkt ska vara, 375 mm för Vittinge T11. Den första ska vara lite längre ned för att det ska stämma.


Sen börjar man från botten. Slå ett streck med snörslån, och spika fast bärläkten på alla hängsleläkter


På utbygget, där taket är rakt och fint, så var det nästan så enkelt. Däremot på gamla delen, där var det lite mer snett och vint. Då får man använda träbitar och masonitbitar och palla emellan, för att få det rakt. Jag försökte först med ambitionen rakt, men det hade inneburit att jag hade fått höja ca 3 tum ute vid kanten. Det hade sett väldigt spännande ut med vindskivan och takfotsbrädan, så jag bestämde mig sedan för att rakt är inget måste. Rakt som i vågrätt blir det inte, men däremot rakt som i inte krokigt är nog en fördel. Så jag höjde istället en tum (en avsågad läktbit) ute i hörnet. Sen roade jag mig med att få det bra under lediga stunder ett bra tag.


14:e november fick det vara nog. Jag kallade in Håkan och Kenneth för att få ordning på det sista med läktning och ränndalplåt. Med hjälp av Stefans ställning och Allans traktor så lyckades vi även få upp pannor på halva taket.



Andra halvan lyckades jag och Fia få upp själva.



Sen är det bara alla dessa pannor vid nockar och ränndaler som ska skäras och limmas. Det tar betydligt längre tid än man kan tänk sig. Så det har jäg ägnat lediga stunder åt, när det varit ljust ute.







Det som återstår nu är bara nocken på gamla delen, och kapa översta pannraden. Men nu har det kommit snö, och då är det lite trassligare, så det får vänta.

Järnspisen och Södra Skorstenen

Till slut blev det Hellströms Mureri som fick uppdraget att göra i ordning södra murstocken och skorstenen. Dom började med att ta upp hål i murstocken, dels ovanför järnspisen i köket, dels ovanför golvet på ovanvåningen.




Från ovanvåningen murades en trippel-tratt fast. Från den dras tre stålrör ned. Det vänstra går till järnspisen, och den mellersta och högra går till kakelugnarna. Dom som går till kakelugnarna är ännu bara instuckna, så dom kan kopplas på senare när vi renoverar kakelugnarna.


På väggen framför järnspisen skarvades slangen, och här blev det ett nytt spjäll. Den gamla rensluckan däremot ersätts inte med en ny, här behövs ingen.



Nedanför spjället trodde muraren först att det skulle se okej ut, och inte behöva göras så mycket. Men så var tyvärr inte fallet, istället konstaterades att vi antagligen har "spännefallas sämsta murstock". Han fick ta loss hela järnspisen, och göra om kopplingen till murstocken. Jag bad då snällt att han även skulle höja upp järnspisen så den skulle bli 90 cm hög, standard för köksbänkar. Det ordnade han till, och sedan blev det stålrör även från spisen och upp till spjället.





Från ovanvåningen och upp hade det bästa varit att fortsätta med tre stålrör med, men det får inte plats i pipan. Så här blev det istället traditionell dragning med keramisk massa.

Eftersom det nu inte är separata kanaler för varje eldstad, så kommer vi inte få elda i alla eldstäder samtidigt. Då finns risken att inte all rök får plats att komma ut, och det kan ryka in.


Sen byggde dom upp en ställning på taket, och murade upp en ny skorsten. Inte likadan som den andra, utan mer tidsenlig med murad utkragning istället för gjuten krona. Riktigt fin blev den.





På ovanvåningen fick vi en lucka precis ovanför där kanalerna delar upp sig i trattarna. För att underlätta sotning.


Sedan ställdes spisen åter på plats, och murades fast. Den 8:e december var det färdigt, då hade två murare haft fullt upp i en vecka med detta.


Den 21:a december var sotaren hemma och kontrollerade. Han skickade ner en kamera genom luckan på ovanvåningen för att inspektera ändarna på stålrören. Uppåt, där det är draget med keramisk massa, så fick han provtrycka. Och det blev godkänt.

Sen var det lite att göra med själva järnspisen också. Röklocket uppepå är sprucket, brännjärnet mellan eldstad och bakugn är sprucket, och massan uppepå ugnen är söndertorkad.




Vi fick tipset av muraren att åka till Brosundet Spis & Kamin. Han hade alla delar vi behövde.

Den gamla ugnsmassan plockades bort, och sen borstade jag ovansidan av ugnen med stålborste innan ny massa smetades ut.

Skruvarna till röklocket var fastrostade, och gick inte att få loss. Så jag fick borra bort dom, och gänga nya hål.





Den 26:e december proveldade jag. Det fungerade bra, rök inte in, utan blev varmt och skönt. Jag bBlev till och med så inspirerad så jag provade att laga mat på den, vilket också fungerade okej. Hade nog lite dålig fart, så ägget tog tid på sig att stelna, men till slut blev det gott!